Sivut

perjantai 22. kesäkuuta 2018

Juhla ja juhannus


Kyläyhdistyksen puolesta kaikille kyläläisille, kesäasukkaille ja kylän ystäville

Kaunista ja rauhallista juhannusta!

Kotakahvio ei ole auki juhannuksena, mutta jälleen seuraavana sunnuntaina 1.7. on mahdollisuus tavata tuttuja kahvikupin ääressä klo 12 - 16.

Perjantaina 29. 6. klo 18.00 kokoonnumme Padankodalle suunnittelemaan Hermanninpäiviä. Niitä vietämme 12.7. ja toivomme runsasta osanottoa niin suunnitteluun kuin itse juhlapäiväänkin. 

Tervetuloa!

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Kukkakävely 9. kerran



Jo yhdeksännen kerran Kyläyhdistys järjesti osana valtakunnallista Luonnonkukkien päivän retkeilyä Kukkakävelyn kyläläisille, kesäasukkaille ja kaikille muillekin asiasta kiinnostuneille. Sunnuntaina 17. kesäkuuta puolen päivän aikaan kylän keskustaan kokoontui peräti 37 retkelle lähtijää. Tämä taisi olla näiden retkien ennätys. Mukaan oli lähtenyt ihmisiä kauempaakin lehdessä olleen mainoksen ja kylän sivujen houkuttelemana. Kohteena tällä kertaa oli Kuohijoen kalkkilehto, jonne siirryimme kimppakyydeillä.



Kuohijoen kalkkilehto on muodostunut vanhan kalkkikaivoksen ympärille. Satoja vuosia sitten sieltä on louhittu kalkkikiveä, josta poltettua kalkkia on käytetty perimätiedon mukaan niin Hämeen linnan muurauksissa keskiajalla kuin myös Pälkäneen kirkon korjauksissa 1800-luvulla. Nyt alue ja sen louhokset ovat rauhoitettuja luonnonsuojelullisesti ja myös museoviraston toimesta. Kaikkiin louhosta ja sen kasvillisuutta koskeviin kysymyksiin emme varmaankaan saaneet vastausta, eikä niihin ehkä vastausta olekaan. Tajusimme kävelyn aikana kuitenkin, kuinka ainutlaatuinen ja säilyttämisen arvoinen paikka on kyseessä. Kuohijoen kylä on ottanut alueen siipiensä suojaan ja pitää siitä huolta. Lehtomainen metsä vaatii rauhoituksesta huolimatta aina silloin tällöin hoitoa. 


Liki kolmen tunnin ajan kuljimme merkittyä polkua pitkin, mutta myös umpimetsää. Alue ei ole suuri, eikä sen kiertämiseen kauan mene, jos kulkee katselematta ympärilleen. Retken vetäjänä kerroin paitsi louhoksen historiasta niin myös alueen nykyisistä vaiheista, ravinteisen suon ojituksesta ja sen myötä hävinneistä kasveista. Louhoksen alapuolisella tasanteella pysähdyimme pidemmäksi aikaa suremaan kadotettua suota. Nelisenkymmentä vuotta sitten siinä ollut lettosuo ojitettiin ja se aiheutti lukuisien kukkaharvinaisuuksien katoamisen kalkkilehdosta. Ravinteinen suo kasvatti monia orkideoja, joita ei enää kuivuneelta maalta löydy. Vaikka alueen oja tukittiin 2000-luvulla, niin vahinko oli jo tapahtunut. Onneksi löysimme yhden pienen soikkokaksikon verson vanhan lähteen pohjalta. Jospa kaikki ei olekaan vielä menetetty.


Retken nimikkokasvi oli metsätähti. Kuivan ja kuuman alkukesän vuoksi se oli ehtinyt jo kukkia niin kuin monet muutkin alkukesän kasvit. Ihailtavaa kuitenkin riitti, sillä Kuohijoen kalkkilehto on yksi edustavimmista suojelukohteista koko Pirkanmaalla. Vaikka nyt näimme vain kukkineita kevätversoja, niin luulen, että ainakin jollekulle jäi mieleen haave palata vaikka ensi keväänä ihailemaan lehto-orvokkeja, linnunherneitä, näsiää, kuusamaa ja vuokkoja täydessä kukassa, ehkä liito-oravakin suostuu silloin esittäytymään.



Tällaisen retkeilyn tarkoitus on tutustua ihmisiin ja luontoon, saada tietoa kasveista ja paikallishistoriasta ja tajuta kuinka hieno ja runsas luonto meillä on aivan lähimetsissä. Tänä päivänä, kun hakkuuaukeat lisääntyvät ja taimikot vaikeuttavat kulkua, tällaiset rauhoitetut keitaat ovat tärkeitä meidän hyvinvointimme kannalta. 


Kiitos kaikille mukana olleille, ensi vuonna uudelleen!

Teksti ja kuvat: Tuomo ja Maija Kuitunen



keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Luonnonkukkakävely


Ensi sunnuntaina kävellään taas muutaman kolometrin lenkki ja tutustutaan hämäläiseen luontoon. Valtakunnallinen retkeilytempauksen tarkoituksena on paitsi liikkuminen yhdessä niin myös oman kotiseudun tunteminen. Samalla kun katselemme nyt kukkivia kasveja, havainnoimme kaikkea muutakin ympärillämme, opettelemme tuntemaan lajeja ja mietimme miten niitä voisi suojella.

Luonnonkukkapäivän retki alkaa sunnuntaina 17.6. kello 12.00 Padankosken kylän keskustasta. Siirrymme kimppakyydeillä Kuohijoen kalkkialueelle ja kiertelemme siellä parin tunnin ajan. Paluu tapahtuu Padankosken Kotakahviolle kahden ja kolmen välillä. Sieltä on mahdollisuus ostaa virvokkeita, kahvia, juomia, jäätelöä. Samalla voimme keskustella retken kokemuksista.

Kukkakävelyn vetäjänä toimii Tuomo Kuitunen.

Tervetuloa mukaan!

sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Ruuttakopista museoksi


Kylän keskellä pellon laidassa nököttää vanha Ruuttakoppi. Siellä on säilytetty kylän VPK:n kalustoa ja yhteisiä tavaroita. Kun tällainen toiminta aikoinaan loppui, jäi rakennus käyttämättä ja lähes unohduksiin. Viime kesänä Ruuttakoppi siivottiin. Tänä kesänä on tarkoitus kunnostaa se ainakin ulkopuolelta.


Lauantaina kokoonnuimme tekemään rakennukseen uutta kattoa. Vanha katto vuoti ja lahotti sisäpuolen rakenteita. Yllättävän paljon tuumattavaa kertyi matkan varrella, vaikka materiaaliksi olikin valittu helpompi palahuopa rullatavaran sijasta. Ensimmäinen lape vaati aikaa ja mietittävää, toinen meni jo nopeammin ja kolmatta tehtiin oikein vauhdilla. Sitten loppuivat rakennustarpeet.

Osa katosta jäi vielä odottamaan uutta päälystettä. Olimme laskeneet pinta-alan liian pieneksi ja hukkapalojakin väistämättä syntyi. Toisaalta päiväkin oli jo illassa ja oli aika mennä lämmittämään saunaa. Valmista tuli kuitenkin liki kolme neljäsosaa katosta.

Seuraavaksi rakennus kaipaa uutta maalia pintaansa. Nyt jo rapsutettiin listojen vanhat maalit pois. Punamullan keitto ei ole vielä onnistunut kuivuuden ja tuulisen sään vuoksi. Täytyy odottaa suotuisaa säätä.

Seuraavaksi onkin tarkoitus saattaa katto valmiiksi ja maalata rakennus, lyödä kulmiin nurkkalaudat ja maalata ne sekä räystäslaudat valkoiksiksi. Sisustus on vielä suunnitteilla.

Miksi sitten tätä tehdään? Rakennus on rakenteiltaan edelleen hyväkuntoinen ja siksi säilyttämisen arvoinen. Vanha talkooperinne on mukava tapa tavata kyläläisiä ja tehdä jotain yhdessä. Nytkin juttu luisti lupsakasti niin vanhoissa asioissa kuin nykyisissäkin. Huolto toimi ja saimme päivän aikana maukasta hernesoppaa ja parit kahvit, kuten hyviin talkoisiin kuuluukin. Lisäksi on ajatus säilyttää jotain kylän historiasta.


Kun rakennus on kunnostettu, on tarkoitus todellakin koota sinne kylän vanhaa pienesineistöä ja muodastaa siitä vähitellen kylän museo. Nyt jo muutamat esineet odottavat esillepääsyä ja lisää otetaan vastaan. Toivottavaa olisi, että museoesineellä olisi mukanaan jokin tarina: kenelle se on kuulunut, kuka sen on tehnyt, mistä se on löytynyt, mitä sillä on tehty jne. Näitä esineitä on tarkoitus esitellä täällä kylän sivuilla ja tehdä lyhyt esittely myös esineen viereen. Nämä ovat kaikki vasta suunnitelmia, joita viedään eteenpäin voimavarojen mukaan.


Kiitos kaikille mukanaolijoille. Saimme paljon aikaan. On ilo tehdä, kun työ luistaa. Jatkotoimista päätetään sitten, kun saadaan lisää huopaa ja punamulta keitettyä. Ajatuksissa on, että ensi vuonna voitaisiin viettää museon avajaisia. Aika näyttää. Paineita tästä ei kuitenkaan oteta.

Teksti ja kuvat Tuomo Kuitunen

keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Toimintaa kylällä!


Lauantaina 9.6. Ruuttakopin kunnostustalkoot klo 9.00 alkaen. Ota mukaan vasara. Teemme koppiin uuden katon ja mahdollisesti maalaamme seinät punamullalla. Hyviä ideoita kopin jatkokäyttöön voi tuoda myös mukanaan.



Sunnuntaina 10.6. Kotakahvio avaa taas ovensa. Kahvia, maukkaita leivonnaisia, karkkia, juotavaa, jäätelöä yms. Kahvio on auki klo 12 - 16.

Tervetuloa!