Sivut

perjantai 14. elokuuta 2020

Kokouksia


On taas aika selata vanhaa ja miettiä uutta. Kyläyhdistyksen virallinen kevätkokous jäi pitämättä keväällä koronan vuoksi, joten tarkoitus on pitää myös se nyt syksyllä ennen kuin taas ollaan samassa jamassa.

Eli Padankosken kyläyhdistys r.y.:n sääntömääräiset kokoukset pidetään:

Sunnuntaina 30.8. 2020 klo 13.00 Padankodalla.

Hallitus kokoontuu tuntia aikaisemmin samassa paikassa.

Esityslistat:

Kevätkokouksen ESITYSLISTA

1 Kokouksen avaus

2 Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa

3 Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4 Hyväksytään kokouksen työjärjestys

5 Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tulintarkastajan lausunto

6 Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7 Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat

Syyskokouksen ESITYSLISTA

1 Kokouksen avaus


2 Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa


3 Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus


4 Hyväksytään kokouksen esityslista


5 Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle.


6 Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet.


7 Valitaan toiminnantarkastaja


8 Käsitellään muut asiat


Muita asioita voi esittää etukäteen tai viimeistään kokouksen yhteydessä. Keskusteltavaksi jätetään mm. yhdistyksen sääntöjen uusiminen vuosikokous-käytännön mukaiseksi (asiasta alustaa Jorma). Kylähistoriikkiasia (alustaa Tuomo).


TERVETULOA KOKOUKSEEN!

sunnuntai 9. elokuuta 2020

Kotakahvio omin eväin


Koko heinäkuun olemme kokoontuneet Kodalle näin sunnuntaisin juttelemaan ja tutustumaan uusiin asioihin. Alkukesästä  koronan rajoittaessa kokoontumista päätettiin tällaisesta käytännöstä. Samalla peruttiin Hermanninpäivät ja kyläretket. Tänään oli kuudes tapaaminen. Edellisten selosteet voit lukea sivulta Vuoden 2020 tapahtumat.

Tänään oli tämänmuotoisen toiminnan viimeinen kerta. Paikalla oli 15 henkeä ja puheensorinasta päätellen kahvikupin ääressä oli hyvä olla. Tänään ei ollut varsinaista aihetta, mutta kertasimme kesän kulkua, kartoitimme toiveita ja suunnittelimme koronan jälkeistä aikaa. Kahvikatokseen voi toki kokoontua muutenkin juttelemaan ja jos haluaa enemmänkin asiasta tiedottaa, niin kylän Whatsapp-ryhmän kautta sana leviää.

Edellinen kokoontuminen, Kukkia-Seuran vierailu, herätti myös keskustelua, sillä kaikki eivät olleet päässeet sillä kertaa mukaan. Saimme myönteistä palautetta kävelystä ja se kirvoitti jatkamaan samansuuntaista toimintaa myös ensi vuonna. Tunnemmeko edes itse Padankoskea? Olisiko mahdollista ensi kesänä järjestää muutaman tunnin retkiä eri puolille kylää joko maitse tai veneellä? Tämä kuulosti hyvältä idealta. Jos tautitilanne mahdollistaa, niin retkiä voitaisiin tehdä ja ne saattaisivat olla hyvinkin antoisia. Asia pistettiin hautumaan ja päätöksiä tehtäisiin syyskokouksessa.

Samalla kun mietittiin retkiä, niin heräsi taas kysymys kylän historiikista. Joitakin paloja eri talojen kohdalta on jo tehty, joten niiden kokoaminen yhteen ja täydentäminen voisi olla mahdollista ja näin saada kylän historia joko nettiin näille sivuille tai sitten ihan perinteisenä kirjana tai molempia. Tämä vaatii kovasti työtä ja osaavia ihmisiä mukaan toimimaan. Naapurikylissä asia on saatu jo kansien väliin, miksi ei meilläkin. Tähänkin palataan syyskokouksessa.

Alustavasti puhuttiin myös yhdistyksen sääntöjen nykyaikaistamisesta. Jorma lupasi ottaa asiasta selvää syyskokoukseen mennessä ja esitellä sitä meille silloin. Yhden vuosikokouksen menetelmällä pääsisimme vähemmällä byrokratialla ja saisimme säästettyä aikaa ja voimia varsinaiseen toimintaan.

Vaikka Kotakahviot olivatkin nyt tässä, niin käsityöpiiri jatkaa toimintaansa vielä. Eli piiri kokoontuu 

tiistaina 11. elokuuta 2020 klo 15 - 17 Kahvikatoksessa.

Yhdistyksen  syyskokous pidetään elo-syyskuun vaihteessa ja siitä ilmoitetaan erikseen tällä sivustolla, kylän keskustan ilmoitustaululla sekä Whatsapp-ryhmässä.

Kiitos kaikille poikkeuksellisissa Kotakahvioissa olleille, oli hienoa jutella ja kuunnella, oli mukava tutustua uusiin ihmisiin ja saada tietoa eri aloilta. 

Terv. Tuomo

maanantai 3. elokuuta 2020

Kylävierailu


Lauantaina 1.8. Kukkia-Seura vieraili kylässämme. Kauniissa säässä saatoimme kiertää kylän taloja ja nauttia lapuksi virvokkeita Padankodalla. Paikalla oli puolen sataa osallistujaa, kyläläisiä ja seuran jäseniä.

Tämän vierailun piti olla jo viime kesänä, mutta yhteensattumat siirsivät sitä ja nytkin viruksen vuoksi oli pitkään epävarmaa, toteutuuko vierailu tänäkään kesänä. Kävelyn aikana koetimme pitää etäisyydet, mutta ei se kovin helppoa ollut, sillä kuullakseen mielenkiintoisia kertomuksia kylän historiasta, oli tultava lähelle.


Vierailun aluksi seuran puheenjohtaja Tomi Riihiranta toivotti kaikki seuran puolesta tervetulleeksi ja kiitti siitä, että he saivat tulla kylän vieraiksi. Sen jälkeen oli minun vuoroni toivottaa kaikki tervetulleiksi ja kertoa perustietoja kylästä. Varsinkin nuoremmalle väelle, joita oli ilahduttavasti mukana, monet asiat saattoivat olla vieraita. Olivathan ne minullekin, vaikka olen kylänraittia jo useamman vuosikymmenen trampannut. Padankoskihan on Luopioisten pinta-alaltaan suurin kylä, jossa aikoinaan oli asukkaitakin eniten. Lisäksi kauan sitten kylää oltiin varustamassa kirkonkyläksi ja paikkoja jo sen varaan mietittiin, kunnes kirkonkylä kuitenkin perustettiin nykyiselle paikalleen. Kylän nykyisyys on paljolti jäljellä olevien reilun puolensadan kylläisen ja suuren lomalaisjoukon varassa. Niinpä kyläyhdistyskin toimii pääasiassa vain kesäisin.

Esa Vuorinen kertoi taloista kiertäessämme Paavolan ja Nuuttilan kautta Seppälään. Myös talojen nykyiset isännät Tapio Nuuttila ja Hannu ja Heikki Inki esittelivät talojensa historiaa. Tutustuimme kylän kahden ensimmäisen talon, Tupalan ja Heikkilän, rakennuspaikkoihin, joista ei enää kovin paljon ollut jäljellä. Tupala sijaitsi nykyisten Paavolan ja Nuuttilan välissä ja Heikkilä entisen Heinon kaupan kohdalla. Myös Nuuttilan museoaittaan pääsimme kurkistamaan. Vanha Auttoisten tie johdatti meidät tämän jälkeen kohti Mäkipäätä, jossa sijaitsee tiiviisti rakennettu mäkitupalaisalue.

Matkalla Mäkipäähän pysähdyimme Ruuttakopille. Tähän on Kyläyhdistys suunnitellut kylän elämää esittelevää näyttelyä, mutta se odottaa vielä toteutumistaan. Ruuttakopin ympäristö on sodan jälkeisenä aikana ollut vilkas paikka, kun kylän nuoriso kokoontui sinne pitämään hauskaa. Juostiin kilpaa pellon ympäri, heitettiin kiekkoa, vedettiin köyttä, jopa kilpaa Kuohijoen nuorten kanssa ja seurusteltiin. Toimihan tuolla alueella myös jonkin aikaa kylän kioski. Nyt Ruuttakoppi odottaa seuraavaa vaihetta olemassaolossaan.


Mäkipäähän opasti meitä Marja-Leena Ruuhi, jonka isoisän isä on rakentanut sinne aikoinaan talonsa. Mäkipään talot ovat olleet pieniä eikä niissä ole ollut omaa peltoa eikä metsää. Niinpä tien toisella puolella asuivat Nuuttilan mäkitupalaiset ja toisella puolella Seppälän. Silloin rakennetuista taloista monet ovat vielä jäljellä, osa on vakituisessa käytössä, osa loma-asuntona.


Näin saimme tuhdin annoksen kylän historiaa ja sitä lähdimme sitten sulattelemaan Padankodalle. Kukkia-Seura oli kattanut virvokkeita Kahvikatokseen. Iloinen puheensorina kertoi, että tuttuja tavattiin ja vieraisiin tutustuttiin. Tämä on sitä parasta tapaa pitää omaa kylää tunnettuna. Kiitos Kukkia-Seuralle, kun tulitte meitä katsomaan ja kiitos kaikille kylän esittelijöille mukavasta hetkestä.

Teksti Tuomo Kuitunen, kuvat Tuomo ja Maija Kuitunen