Sivut

lauantai 24. elokuuta 2024

Kesän viimeiset talkoot

 


Luonnon voima on suuri. Se taas huomattiin kesän viimeisissä talkoissa. Ranta oli kuin viidakko, vaikka se viime vuonna oli raivattu avoimeksi. Nyt taas kerran poistettiin kaikki taimet rantatörmältä ja veneiden välistä. Kiskottiin juurineen ylös ja tasattiin maa sen jälkeen. Suurimmat piti kaivaa lapiolla ylös, ettei jäänyt teräväsärmäisiä juurakoita kasvattamaan uusia versoja.


Sillä aikaa kun toiset kaivoivat rantasoraa, niin toiset kunnostivat kahvion kalusteita. Penkit ja pöydät saivat ruskean puuöljyn pintaansa ja näyttivät sen jälkeen kuin uusilta. Pienellä rahalla ja vaivalla saadaan hienoa jälkeä ja kalusteille lisää ikää. Lopuksi sama porukka öljysi vielä puutarhakeinunkin ja varmaan olisi mennyt vielä katoksen lattiakin, mutta silloin öljy loppui ja se täytyi jättää seuraavaan kertaan eli ensi kesään.

                  

Talkoiden toinen pääkohde kalusteiden saneerauksen lisäksi oli uimarannan vessarakennuksen saneeraus ja osin uusiminen. Ensin raivattiin ympäristö puhtaaksi kaikesta suuremmasta kasvillisuudesta ja kaivettiin rakennus esiin. Sitten tarkastettiin toimivatko kompostoivat vessat edelleen ja kun todettiin niiden olevan kunnossa, nostettiin koko rakennusta ylemmäksi irti maasta, suoristettiin ja aseteltiin kaikin puolin vaakatasoon. Samalla toiset keikkuivat rakennuksen katolla ja asensivat sinne uuden päällysteen. Kattopellit ruuvattiin lautoihin ja uudet reunalaudat ruoteiden päihin. Näin saatiin rakennus näyttämään kuin uudelta. Vielä kun se maalataan punamullalla ja nurkat valkoisella, niin se kelpaa taas seuraavat parikymmentä vuotta. Kun toiset ahersivat vessarakennuksen kimpussa, tekivät toiset vielä yhden ilmoitustaulun, joka sijoitetaan aikanaan Ruljan kylää varten heidän jätekatoksensa yhteyteen.


Näin kuudessa tunnissa 12 ahertajaa ehti saada paljon aikaan. Siinä samalla nautittiin vielä maittavat kahvitkin leivonnaisineen, puhumattakaan niistä hersyvän hauskoista jutuista ja muisteluksista. Niistähän hyvät talkoot muodostuvat ja niitä muistellaan hymy suupielessä vielä seuraavalla viikollakin. Kiitos kaikille yhteisestä hetkestä, niin tavaran hankkijoille, kahvittajille kuin työntekijöillekin. Yhteistyössä on voimamme!


Teksti ja kuvat Tuomo Kuitunen

sunnuntai 11. elokuuta 2024

Padankosken taiteilijat- näyttely

 

Kyläyhdistyksen toinen näyttely järjestettiin Ruuttakopilla kesällä 2024. Aiheeksi hallitus oli sopinut Padankosken taiteilijat. Tarkoitus oli kerätä yhteen näyttelyksi padankoskelaisten tekemiä kädentöitä: maalauksia, veistoksia, valokuvia, kudonnaisia, käsitöitä. Näyttelyn valmistelutoimikuntaan valittiin Terhi Isosuo, Maija Kuitunen ja Anne Mäkelä. Näyttelyn tulisi olla valmiina kesäkuun loppuun mennessä ja se olisi auki heinäkuun ajan sunnuntaisin Kotakahvion aukioloaikoina. Näin myös toimittiin. Näyttelyesineet koottiin näyttelyksi kesäkuun viimeisellä viikolla. Näyttely purettiin viimeisenä aukiolopäivänä 27.7. ja teosten omistajat hakivat omansa pois Ruuttakopilta. Näyttelyssä kävi vieraskirjan mukaan viitenä sunnuntaina yhteensä 92 katsojaa, joista tosin muutamat kävivät näyttelyssä useita kertoja. Virallisten aukioloaikojen lisäksi näyttelyä esiteltiin muutaman kerran myös yksityisesti.
Taitelijat: 
Kari Haapanen, neljä suurehkoa öljyvärityötä 
Terhi Isosuo, neljä öljyvärityötä 
Taimi Isosuo, villakudonnaisia
Maija Kuitunen, akvarelli- ja akryylitöitä, kukkia ja lapsia
Heikki Inki, pieniä puurakennelmia, pelejä, kulkuneuvoja
Tuomo Kuitunen, puuesineitä, katajatyö, kukkavalokuvia
Maire Seppälä, kudonnaisia, tumppuja, koristeliinoja
Oiva Järvinen, kuparipakotustyö Kyntömies
Tauno Nurmio, Leijona, sota-ajan puhdetyö


Tässä nurkkauksessa ovat Terhin maalaukset ja hänen äitinsä neulomat koristeelliset tumput sekä Karin maalaus Lapin kalastaja. Jokaisella taululla on tarinansa. Terhin maalaama lehmä on Savosta, josta hänen äitinsä oli kotoisin. Lehmä on sen alueen omaa itäsuomalaista karjaa.


Tässä kuvassa ovat Maijan kukka-aiheiset akryylityöt sekä Karin maalaus metsoparista, joka voisi olla vaikka padankoskelaisesta metsästä. Maijan työt on tehty veitsellä ja niissä näkyy värin paksuus, kolmiulotteisuus.


Tässä nurkassa on Karin loistava kettuemo poikineen. Kuva voisi olla Kuparikalliolta, jossa taustalla näkyy Kyläjärvi ja sen takana kylän laitaa. Oikealla on Tuomon katajareliefi Aapiakukko, opettajalle sopiva aihe. Kukko on tehty hiotuista katajanpaloista tappiliitoksilla vain liimaa käyttäen.


Tässä kuvassa on Karin maalaus maalaistalon pihalta, jossa fasaanit ruokailevat. Kuva voisi olla Padankoskelta, mutta täällä ei juurikaan fasaaneita ole näkynyt pitkiin aikoihin. Akvarellit ovat Maijan käsialaa ja kuvaavat hänen lapsenlapsiaan leikin tiimellyksessä.

  

Vitriineihin sijoitettiin taidekäsityöt. Heikki on taitava käsistään ja niin muodon saivat Seppälän Kalle ja Ida,  Kytölän talon traktori ja monet lapsille tarkoitetut pikkupelit ja leikkikalut. Mairen käsityöt ovat huolella viimeisteltyä taidetta. Tässä koruommelta pöytäliinassa.


Luonnontaide on monesti sitä aidointa. Luonto on itse muokannut kohteen ja ihminen on vain nostanut sen esiin. Tuomon elämän liekki ja aivosieni ovat tästä esimerkkinä. Sienen lakki on osin pahnaantunut pahka ja liekki on repäisty suoraan tervaskannon kyljestä. Alla vielä kaksi Mairen pientä liinaa. Kuvat eivät anna totuutta työn kauneudesta, koska vitriinin heijastukset tekivät niihin värimuutoksia.

Kiitokset kaikille taideteoksia tuoneille ja myös teille, jotka tulitte näyttelyä katsomaan. 
Ensi suvena uusin tuumin!


Tunnelmaa Ruuttakopilla, lähes tungosta.


Saimme kuulla myös taidokasta soitantaa, kun Olavi Vuorinen viihdytti meitä huuliharpulla.



Teksti Tuomo Kuitunen
Kuvat Maija ja Tuomo Kuitunen, sekä Terhi Isosuo ja Marja-Leena Ruuhi

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Niittotalkoot


Lauantaina 3.8. niitettiin vesikasvillisuutta Pirttilahdella. Tämä alkaa olla jo perinne. Vuosittain tai joka toinen vuosi on lahtea avattu näin elokuussa. Esa on organisoinut leikkuun ja muut venekunnittain keränneet niitetyn kasvillisuuden veneisiin. Sitten lasti on soudettu uimarantaan ja nosteltu traktorin kyytiin pois kuljetettavaksi. Näin on puhdistettu lahtea liiasta kasvillisuudesta.

Aikoinaan lahti pysyi avoimena, kun liikennettä oli enemmän ja vesi puhtaampaa. Silloin varsinkin uitot avasivat väylän Ritosalmeen ja siitä Leppänälle. Kun liikenne väheni ja kylän läpi virtaava joki toi lahteen humusta, niin kasvillisuus röyhähti massamaiseen kasvuun. Koronlahti on jo kasvanut laajalta alueelta umpeen. Myös muissa lahdissa ruo'on, kaislan ja järvikortteen määrä on lisääntynyt runsaasti. Ennen avoimella alueella peittää pinnan nyt lumpeen ja ulpukan laajat lehtilaikut ja niiden välissä olevat palpakkokasvustot. Pinnan alla kasvavat ahvenvidat. Kaikki nämä ovat yleisiä ja tavallisia kasveja tällaisilla järvillä, mutta lahden mataluus ja mutapohja antavat niille nykyään mahdollisuuden kasvaa kohtuuttomasti. Siksi niiden määrää on vähennettävä ja niittäminen on oikeastaan ainoa keino tähän.

Nyt lahti on taas avoin niin soutelijoille kuin kalastajillekin. Kiitos teille kaikille mukana olleille: niittäjille, venekunnille, traktorinkuljettajille, talkootarjoamisten tekijöille ja muille mukana olleille, olette tehneet hienoa työtä taas kerran kylän yhteiseksi hyväksi.


Teksti Tuomo Kuitunen
Kuvat Leena Koivuniemi