maanantai 18. heinäkuuta 2022

Hermanninpäivän juhla



Hermanninpäivän juhlaan kokoontui yli 60 juhlijaa.

Yli neljäkymmentä vuotta on Padankoskella juhlittu Hermanninpäivää. Hermannista heinään on sanonta, joka on ollut usein teemana juhlassa, vaikka ei kylällä enää kuivaa heinää tehdäkään. Tuorerehu on ottanut sen sijan. Kuitenkin tänä kesänä saatoimme neljän vuoden tauon jälkeen kokoontua taas yhteen. Korona siirsi juhlaa kahdesti ja vaikka tauti ei vieläkään ole takanapäin, uskalsimme juhlan järjestää. 

Kylän historia on koottu.

Juhlan teemana oli kylän historia. Yhdistyksen puheenjohtaja Tuomo Kuitunen toivotti kaikki tervetulleeksi kertomalla, miten kylä on muuttunut näiden neljän vuoden aikana. Muun muassa kylän asukasluku on noussut yllättävän paljon. Tämä johtuu paitsi lasten määrän lisääntymisestä, niin myös paluumuutosta ja tyhjillään olleiden talojen myynnistä. Tervetuloa kaikki kylään pienet ja suuret, pidetään kylä elävänä. 

Pälkäneen kunnanjohtaja Pauliina Pikka kunnioitti kyläämme läsnäolollaan juhlassa ja toi tervehdyksensä meille kaikille. Hän kertoi kunnan ajankohtaisia kuulumisia, pohti alueen historiaa ja mietti tulevaa. Samalla hän sai tavata kyläläisiä ja monet näyttivät käyttävän tilaisuutta hyväkseen. 

Arja Nuuttila soitti viululla Kukkiavalssin, joka haikeasti kaikui tyynessä illassa. Sen jälkeen Suvi-hanke esittäytyi Marja-Liisa Suomalaisen johdolla. Saimme vertailla vesien puhtautta eri puolilta Pälkänettä ja todeta, että vaikka olemme niittäneet Pirttilahtea vuosittain, niin edelleen sen veteen kertyy tummantavaa humusta. Niinpä ensi elokuun niittotalkoota ovat taas tarpeelliset, jotta lahti puhdistuisi edelleen. Myös lahteen laskevien purojen kuntoa tulisi tarkkailla ja rakentaa mahdollisesti saostusaltaita tai -kenttiä kiintoaineen ja ravinteiden pysäyttämiseksi.

Esko ja Tuomo pohtivat, kuka olisi seuraava Hermanni.

Kyläjuhlilla on sen historian aikana valittu Hermanni 20 kertaa. Esko Järvenoja sai pitää tätä kunnianimitystä neljän vuoden ajan ja luovutti se jo mielellään seuraajalleen. Kylähallitus oli valinnut seuraavan kahden vuoden ajaksi Hermanniksi Mauri Laineen, jonka me kaikki tunnemme paremmin Kailon Heikkinä. Hän on ollut ahkerasti mukana kylän talkoissa ja kunnostusprojekteissa milloin traktorin kanssa, milloin kaivinkoneen. Apu on ollut tärkeää ja nyt Heikki saa kantaa vuorostaan Hermannin kukkaseppelettä seuraavat vuodet.

Tuore Hermanni ja kunnanjohtaja
Yhdistyksen puheenjohtaja kertoi kylän historian keruusta ja sen nykyvaiheesta. Aluksi nettiin suunniteltu historiikki muuttui matkan varrella kirjaksi ja työ on tällä hetkellä loppusuoralla. Kirjan tekstit ja kuvat, taulukot ja muistelot on koottu. Nyt niitä tarkastetaan ja kirjaa saatetaan painokuntoon. Tarkoitus on, että kirja tulisi kyläläisten ja muidenkin luettavaksi syksyn aikana. Historiikkitoimikunta saa työnsä kyllä valmiiksi, mutta onko sitten muut meistä riippumattomat tahot valmiita sitä painamaan. Se jää nähtäväksi. Kyläläiset saivat valita kirjalle kannen kuudesta ehdokkaasta. Lopputulos oli se, että kolme ehdokasta sai saman äänimäärän, joten valinta jää toimikunnalle. Kiitos kuitenkin äänestyksestä. Alustava kysely myös kertoi sen, että kirjaa ollaan valmiit ostamaan. Vaikka kirjan hinta on vielä arvoitus, niin vastaajat olivat halukkaita ostamaan sitä jopa useita kappaleita. Varmaan pukinkonttiin lähtee useampikin kirja lapsille ja lapsenlapsille. Mikäs sen parempi lahja onkaan, jos vain saadaan kirja painettua jouluksi.

Juhlat päättyivät arpajaisiin, tuttujen tapaamisiin ja jutteluun. Iloinen puheensorina jatkui illassa ja nauru kertoi, että juhlassa viihdyttiin. 

Arja, viulu ja Kukkiavalssi




Kiitos kun tulitte, 

kahden vuoden päästä uudestaan –

Hermanninpäiville


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti