sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Uusi laituri


Vuosi sitten kesällä päätettiin rakentaa Padankosken uimarannalle uusi laituri. Vanha on huonokuntoinen ja turvallisuuden vuoksi se tulisi piakkoin tiensä päähän. Esa Vuorinen tilasi tarvikkeet  rantaan ja kyläläiset kesäasukkaiden avustuksella toteuttivat suunnitelman toukokuun viimeisessä viikonvaihteessa.  Säästöpankkisäätiöltä saamamme avustuksen turvin saatoimme toteuttaa projektin turvallisella mielellä.


Kaikki alkaa tuumauksella, sillä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kyllästettyä lautaa ja lankkua on satoja metrejä, ponttoonejakin riittää ja lisäksi ruuveja, nauloja, pultteja ja muita kiinnikkeitä. Mutta kuinka niistä saadaan aikaan laituri? Kierretäänkö ponttooni laudalla vai kakkosnelosella, kiinnitetäänkö se ruuveilla vai annetaanko tukipuiden pitää se paikoillaan? Kuinka leveä, kuinka pitkä laiturista tulisi tehdä? Tehdäänkö se osina rannalla vai vedessä, vai olisiko paras tehdä se kokonaisena suoraan?


Kymmenen miestä ja seitsemän naista meitä oli paikalla. Talkoolaisten määrä osoitti hyvää kylähenkeä, projekti oli meille tärkeä ja halusimme olla siinä mukana. Ja kun päästiin yhteisymmärrykseen laiturin tekotavasta, alkoi työkin sujua ja valmista tulla.

Vähitellen alkoi muotoutua kullekin sopivaa toimitettavaa: uuden rakentamista, vanhan purkua, kuljetusta, ruuvaamista, tuumaamista, ruoanlaittoa, kahvinkeittoa, siivoamista. Pala palalta uutta laituria työnnettiin Pirttilahden aaltoihin ja lisättiin taas tukipuita, ponttooneita ja kansilautoja. Lopulta laituri oli yli 20 metriä pitkä.

Märkä puu painaa. Monta miestä tarvittiin siirtämään valmista laituria eteenpäin. Ponttoonit oli asennettava laiturin alle, sillä sellaista voimanpesää ei kylältä löytynyt, joka olisi nostanut valmiin laiturin niiden päälle tai painanut ponttoonin kohdalleen laiturin alle.


Hyvissä talkoissa tärkeintä ei ole työnteko vaan yhdessäolo ja hyvä ruoka. Ruoasta kiitos emännille. Kaalisoppa maistui lauantaina ja hernekeitto sunnuntaina. Ilman talkoosoppaa koko hommasta ei olisi tullut mitään. Huolto pelasi hienosti.

Ja sitten taas uurastamaan. Vanha laituri tarvitsi konevoimaa noustakseen vedestä. Ponttoonit olivat imeneet vettä sisäänsä. Lopulta osa rakennelmista jouduttiin ottamaan palasina kuivalle maalle. Huolellista ja vahvaa työtä olivat rakentajat tehneet edellisellä kerralla.

Jatkokset tehtiin huolella Esan valmistamilla rautakiinnikkeillä ja pulteilla. Siltä kohtaa laituri ei ainakaan katkea. Lauantai-iltana uusi laituri oli viittä vaille valmis, mutta vanha jökötti vielä paikoillaan. Sen siirtäminen venelaituriksi vaati taas uutta pohdintaa.

 Joskus kauan sitten ensimmäisen pitkän laiturin rakennusvaiheessa ei ollut vielä muovisia ponttooneita ja siksi laiturin päähän rakennettiin suuri kiviarkku, jonka päälle laiturin pää sidottiin. Nyt nuo kivet olisivat saaneet olla muualla. Uusi laituri piti rakentaa niin pitkäksi, että tuo vanha kiviarkku peittyisi sen alle. Rannan pitää olla turvallinen.

Laiturin reunoihin ruuvattavien renkaiden ja rautatankojen avulla jumottiin laituri sitten pohjaan kiinni. Pohjaan upotettavat rautatangot saivat olla monta metriä pitkiä, sen verran Pirttilahden pohjaan oli kertynyt vuosien saatossa mutaa.

Ruokahuollon lomassa saattoi uittaa koiria ja vaihtaa kuulumisia. Samalla kun laituri valmistui siivottiin myös piha, ulkotilat, kota ja käymälät kesää varten. Suositulle nuotiopaikalle ei uskaltanut nuotiota sytyttää rutikuivan ympäristön vuoksi. Paras paistatella vain päivää.


Viimein laituri oli valmis ja siirretty omalle paikalleen vanhan laiturin kohdalle. Tolpat lyötiin pohjaan tueksi ja laituri kiinnitettiin rantaan. Nyt kelpaa mennä uimaan uutta laituria pitkin. Kun vielä vanha laituri kiinnitettiin veneitä varten rannan suuntaisesti uuden kylkeen, oli talkooprojekti siltä osin valmis. Talkoolaiset saattoivat hyvillä mielin kokoontua uudelle laiturille yhteiskuvaan.


Tässä vaiheessa ei voi muuta kuin toivottaa laiturille pitkää ikää ja paljon käyttäjiä. Jos kesä jatkuu tällaisena kuin tämä toukokuu, niin voin veikata, että uimareita riittää. Venelaituriin voi kiinnittää niin soutu- kuin moottoriveneenkin siksi aikaa että käy maissa paistamassa makkarat tai kotakahviossa kahvilla. Näin Padankoskella on paitsi komea uimalaituri niin myös upea vierasvenesatama.

Teksti Tuomo Kuitunen, kuvat Tuomo ja Maija Kuitunen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti