lauantai 12. elokuuta 2017

Talkoot Pirttilahdella 12. elokuuta


Jo viidennen kerran kokoonnuimme elokuun toisena lauantaina talkoisiin Padankodalle. Pirttilahden niittäminen ja niitetyn kasvillisuuden poiskuljettaminen vaatii paitsi konevoimaa niin myös käsipareja. Vuosi vuodelta kasvillisuus vähenee ja lahti avautuu taas aivan kuin ennen vanhaan sinisenä ja siintävänä.


Kun kone leikkaa lumpeet, ulpukat, vidat ja kortteet poikki, niin veneillä ne kuljetetaan nostopaikalle. Siinä käytetään monenmoisia vanhoja maatalousvälineitä, haravia, talikoita, hankoja ja muita keräimiä. Parhaaksi osoittautui kuitenkin jokaisen oma viisipiikkinen. Käsin nosteltiin kasvimassa veneeseen ja siitä taas rantaan, josta traktorin koura nosti sen eteenpäin.


Elokuun värit pastellisävyissä piirtyvät siniseen pintaan. Leikkurin pörinä ei kuvasta erotu eikä vielä väritkään, mutta niiton ja keruun jälkeen sävytys on oikealla tolalla. Esan kehittelemä niittokone teki selvää jälkeä. Kyllä nyt lahtea kelpaa taas katsella.


Omatekoiset ratkaisut vaativat mielikuvitusta. Joku haluaa istua mukavasti, joku ottaa muuten rennosti. Tyyli on talkoissa vapaa, kunhan hyvä meininki säilyy. Yhteen sopiva porukka saa muutamassa tunnissa paljon aikaan ja jokaiselle tulee hyvä mieli, kun yhdessä tehdään. Nyt talkoolaisia oli parikymmentä.


Kunnon talkoisiin kuuluu aina myös talkoosoppa. Hilkka-Liisa oli keittänyt lihasopan, kun lohi ei käynyt pyydykseen. Itse hän oli niin kiireinen touhutessaan, ettei edes kuvaan ehtinyt. Täytyy ensi kerralla olla tarkkana näissä asioissa. Soppa oli erinomaista ja keittäjä ansaitsee kaikkien kiitoksen työstään, sillä eihän talkoot todellakaan ole mitään, jos väki saa paiskia töitä maha kuristen.


Kiitos kaikille mukanaolleille! On hienoa toimia yhdessä, kun vielä sääkin suosi meitä ja yhteistyö sujui!

Teksti Tuomo Kuitunen
Kuvat Maija ja Tuomo Kuitunen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti