lauantai 14. heinäkuuta 2018

Hermannina 12. heinäkuuta


Tänä kesänä saimme viettää kylän perinteistä kesäjuhlaa, Hermananinpäivää, loistavassa säässä. Aurinko pilkisteli koivujen välistä, Kukkian Pirttilahti kimalteli tyynenä ja lämpö helli meitä kaikkia. Mikä oli juhliessa.  


Yhdessä olimme juhlan valmistaneet, yhdessä sitä vietimme ja yhdessä lopulta purimme teltan ja kalusteet talteen seuraavaa kertaa varten. Paikalle oli saapunut noin sata nykyistä tai entistä kyläläistä ja lisäksi kesäasukkaita ja kauempaakin tulleita juhlijoita. Halauksia, iloisia ilmeitä, huudahduksia, rupattelua, tutut tapasivat toisiaan.

Juhlan ohjelma muodostuikin paljolti yhdessäolosta ja tuttujen tapaamisista. Lauluyhtye Soilat esitti tunteikkaita kesäiltaan sopivia lauluja, jotka Arja Nuuttila oli sovittanut. Tästä hienosta työstä hän sai yhtyeen muita jäseniltä julkisena tunnustuksena kukkaseppeleen ja lämpimät kiitokset. Onnitteluihin yhdyimme kaikki: seppele meni oikealle henkilölle. Arjalle onnittelut ja kiitokset vielä tätäkin kautta.

Hermannin nimeäminen ja seppelöiminen seuraavaan juhlaan saakka on perinteisesti juhlan yksi kohokohta. Kyläyhdistyksen hallitus oli tällä kertaa valinnut Hermanniksi Esko Järvenojan. Hän on viime vuosina työskennellyt aktiivisesti yhdistyksen talkoissa ja toiminut vuosia yhdistyksen toiminnan tarkastajana. Onnittelut ja kiitokset hänelle!

Omassa puheenvuorossani kerroin kyläyhdistyksen toiminnasta, talkoista ja suunnitelmista. Kylän laituri on kunnostettu, ranta odottaa vielä parannustaan, Ruuttakoppi on vähitellen muodostumassa kylän museoksi. Niinpä kannustinkin kuulijoita aktiivisesti seuraamaan tätä blogia ja ottamaan yhteyttä vanhojen esineiden ja niiden tarinoiden puitteissa yhdistyksen toimijoihin esim. sähköpostilla (padankoski@gmail.com).Esillä oli myös Kukkian kylät hanke. Tässähän on kyse pienten kylien toiminnan tukemisesta ja esillenostamisesta. Hanke on saanut positiivista palautetta valtakunnan päättäjienkin taholta ja toteutuessaan siitä voisi olla meidänkin kylälle todellista hyötyä. Toimi-projekti antaa varmaan kuulua itsestään jatkossa ja kyläyhdistyksen hallitus ottaa sen huomioon suunnitellessaan tulevaa toimintaansa.


Hyviin kesäjuhliin kuuluvat myös pienet leikkimieliset kilpailut. Esa Vuorinen oli laatinut Padankoski-aiheiset kysymykset kilpailuun, jonka Maija Kuitunen junaili. Kolmihenkiset joukkueet etsivät päät yhdessä vastauksia visaisiin kysymyksiin. Samalla he niin kuin yleisökin oppivat uutta kylästämme. Kysymykset löytyvät täältä ja niinpä jokainen teistä voi rauhassa testata Padankoski-tietouttaan. Voittajajoukkue sai palkinnoksi lautasellisen herkullisia räiskäleitä marjahillon kera.

Juhlassa saimme me muutkin nauttia herkullisista lätyistä  ja grillimakkkaroista. Arpajaisiin oli tullut runsaasti palkintoja, joista kiitos niiden toimittajille. Kiitos myös talkoolaisille ja kaikille mukanaolleille. Juhlasta välittyi lämmin, välitön tunnelma.

Toimiessamme yhdessä me olemme kylän voimavara ja pitämällä kylää esillä turvaamme sen näkyvyyden ja olemassaolon tästä eteenpäinkin.

Visan oikeat vastaukset:    1. B      2. A      3. C      4. C      5. A      6. D       7. C      8. C

Teksti ja kuvat Tuomo Kuitunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti