lauantai 6. heinäkuuta 2019

Näyttelytila valmistuu


Viime kesänä saatiin vanha Ruuttakoppi suoristettua, tehtyä siihen uusi katto, maalattua ja muutenkin komistettua, mutta sisätilat jäivät vielä tekemättä. Tänä kesänä olemme Pirkan Helmi-hankkeen rahoituksen turvin kunnostaneet kopin sisätiloja. Tosin siihen ei ole kovin paljon tarvinnut hankerahaa käyttää. Olemme pyrkineet käyttämään sisustukseen vanhoja materiaaleja.


Alkukesästä saimme lattian kiinnitettyä ja suuret sammautuspumput siirrettyä sopivasti tilan keskelle. Sen jälkeen on kukin mielessään suunnitellut, mitä ja miten sisustus tehdään. Tänään sitten toteutimme suunnitelmia.

Tarkoitus on luoda historiallinen näyttely kylän elämästä. Koska tila on pieni, niin varmaan esineetkin ovat pieniä. Lahjoituksena saimme lasivitriinejä jotka kiinnitettiin seinään. Näihin tulee vanhoja esineitä. Kulmiin on tarkoitus koota esitteitä ja esineitä teemoittain. Kylän talot ja niiden historiaa tulisi yhteen kulmaan, VPK:n asioita Ruuttakopille kuuluvina toiseen kulmaan. Lisäksi kylän elinkeinoja on tarkoitus esitellä yhdessä kulmassa ja suuria metsiä ja luontoa viimeisessä kulmassa. Myös pyrimme esittelemään nykyisyyttä, kyläläisten harrastuksia, käden taitoja, elämää.

Näyttelyt eivät toteudu, ellei meillä ole mariaalia, jota asettaa seinähyllyille ja vitriineihin. Myös tietoa menneestä ajasta tarvitaan. Kaiken tämän kokoaminen on vasta alullaan. Nyt kun puitteet Ruuttakopissa ovat valmiit, on aika kerätä sisältö. Näyttelyesineet olisivat meillä lainassa kylän asukkailta eli emme hae lahjoituksia vaan lainattavia tavaroita. Ruuttakopilla esineet varustetaan lainaajan tiedoilla ja tämä voi hakea omaisuutensa pois, sitten kun haluaa. Näin näyttelykin uusiutuu ja on elävä. Aikaisemmin oli myös puhetta siitä, että esineillä voisi olla jokin tarina kerrottavana. Tämän ei pidä pelottaa ketään, ilman tarinaakin pääsee mukaan.


Kylän talojen esittelyssä kaipaamme valokuvia. Tarkoitus on ottaa valokuvasta kuva, tulostaa se ja laminoida. Alkuperäistä emme näyttelyyn kiinnitä, se säilyy omistajan aarteena. Valokuvan yhteydessä on tarkoitus kertoa, mistä kuva on, mitä siinä tapahtuu, keitä siinä esiintyy ja milloin kuva on otettu.


Esineitä ja kuvia voi tuoda esim. sunnuntaisin Kotakahvioon ja nauttia samalla herkulliset iltapäiväkahvit. Myös kyläyhdistyksen hallituksen jäsenille voi materiaalia toimittaa. Ruuttakoppi avautuisi yleisölle sitten, kun olemme saaneet sopivan määrän esiteltävää. Tavoite on ensi kesänä esim. Hermanninpäivien yhteydessä. Aikaa siis on, mutta se tuppaa kulumaan. Paras siis alkaa etsiä sopivaa näytteillepantavaa ja toimittaa se Kodalle lähiaikoina.

Teksti ja kuvat: Tuomo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti