sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Suuri urakka


Vuosi ja vuosikymmen ovat vaihtuneet. On syytä miettiä mennyttä ja suunnitella tulevaa.

Ensinnäkin haluan toivottaa kaikille kyläläisille, kesäasukkaille ja kylän ystäville Onnellista Uutta Vuotta. Toivottavasti tästä vuodesta tulee hyvä vuosi itse kullekin.

Joku sivuston lukija on saattanut miettiä, miksi täällä ei ole tapahtunut mitään sitten viime kesän. Siihen on syynsä. Viime vuosi oli pienelle kylälle suuri voimanponnistus. Olimme haukanneet aikamoisen palan lähtemällä mukaan kehittämishankkeeseen Pirkan Helmi-toiminnan kautta. Tämä toiminta antoi meille paljon mukavaa yhdessäoloa ja pohdittavaa, mutta myös paljon huolehdittavaa. Kun tekijöitä on vähän ja kun vielä tekemiset ovat hankalia, niin siinä seuraa helposti väsyminen. Nyt olemme kuitenkin voiton puolella, kaikki suunnitelmat on saatettu päätökseen ajallaan.


Viime vuoden aikana tavallisen kylätoiminnan lisäksi meillä oli neljä projektia Pirkan Helmen kanssa. Keväällä jaoimme vastuut eri henkilöille ja sitten talkoilla teimme kunkin projektin loppuun.


  • Jo keväällä kunnostettiin veneranta Esan ja Jorman johdolla. Rantapenkka oli poistettu syksyllä ja nyt levitettiin suodatinkankaan päälle paksu kerros soraa. Se oli pääasiassa konetyötä, mutta jäi siitä takoillekin sijaa, kun tasoitimme loppuja monttuja ja junttasimme maahan veneiden kiinnitystolpat.
  • Kesäkuussa sitten korjattiin Jussin ja Tuomon johdolla talvella pahoin rikkoutunut kahvikatos Padankodan viereen. Tämä saatiin kuntoon useamallakin talkootempauksella, mutta nyt se on jo toiminut niin kahvittelun kuin ompeluhetkienkin näyttämönä, ohikulkijat ovat nauttineet siinä eväitään ja pidettiinhän siinä kyläkirkkokin keskikesällä.
  • Kesäkuussa kunnostettiin myös kylän näyttelytilaksi tarkoitetun Ruuttakopin sisätilat Marja-Leenan ja Tuomon suunnitelman mukaan. Koppi oli kunnostettu jo edellisenä vuonna ulkopuolelta ja nyt se on myös sisäpuolelta kunnossa ottamaan vastaan näyttelyesineitä. 
  • Elokuussa sitten oli vuorossa Uimakoppi/varasto-rakennuksen kunnostaminen Esan ja Eskon johdolla. Kunnan rakennusvalvontaan emme saaneet yhteyttä ja kun kesä oli kulumassa loppuun, oli pakko saada työ tehdyksi. Niinpä koko syksy meni sitten rakennuslupa-asioiden kanssa painiessa, vaikka rakennus oli jo valmiina paikallaan. Lopulta lupa tuli joulun alusviikolla ja asia saatiin päätökseen, kun lopputarkastus oli vielä suoritettu. Byrokratia oli kuitenkin melkoinen ponnistus amatööreille. Loppu hyvin - kaikki hyvin, kuitenkin.
  • Kaikkien talkoohetkien, kahvilan pitämisien ja niittotalkoiden jälkeen kokoonnuimme Terhin ja Arjan johdolla vielä Kiitosiltamiin ukkosen jyristessä ja sateen kastellessa vihdoinkin kuivaa maata. Tämä olikin sitten viimeinen ponnistus kesän toimissa. Kiitos kuului kaikille toimijoille, niin vetäjille, talkoolaisille kuin myös niille ahkerille naisille, jotka valmistivat maukkaat tarjottavat talkoisiin.

Nyt on syytä vetää henkeä tänä vuonna. Tiedossa on kuitenkin monta yhteistä tointa, jotka vaativat tekijöitään. Kesällä on Hermannipäivä-juhla, Kukkia Seuran vierailu, Ruuttakopin näyttelyn mahdollinen avaaminen, viime kesän rakennelmien loppuviimeistely jne. Kyllä siis ensi kesäksikin on tehtävää. Toivonkin mahdollisimman monen tulevan mukaan. Kylätoiminta on antoisaa yhdessäoloa. Tehdessä aina tapahtuu monenlaisia asioita, mutta yhdessä pohtimalla ja mukana olemalla toiminta jatkuu.


Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan, niin seuraa tätä sivustoa, tule kokouksiin tai liity WhatsApp-listallemme ilmoittamalla puhelinnumerosi minulle sähköpostilla (padankoski@gmail.com) tai puhelimella (040-7017412).


Teksti ja kuvat Tuomo KuitunenEi kommentteja:

Lähetä kommentti