maanantai 17. heinäkuuta 2023

Kesä on tapahtumien aikaa

 


Kyläkävelylle hieman yli viikko sitten osallistui 15 vapaa-aikaansa täällä viettävää tai kylän vakinaista asukasta. Kiersimme kylän ydinkeskustan ympäri ja katselimme paikkoja, johon ensimmäiset asukkaat 1500-luvulla savupirttinsä rakensivat. Kiersimme myös Mäkipäässä, mikä on kylän talojen vanha mäkitupalaisalue ja tutustuimme Ruuttakopissa olevaan koulunäyttelyyn. Vesisade uhkasi, muttei tullut päälle ja niin saimme kuivina siirtyä Padankodalle nauttimaan virvokkeita. Kiitos kaikille, jotka olivat mukana. Ehkäpä ensi vuonna suunnittelemme jotain muuta yhteistä kyläläisten ja lomalaisten kanssa.

Koulunäyttely on osoittautunut suosituksi. Liki sata henkeä on jo kolmena aukiolopäivänä tutustunut kylän kouluaikaan. Näyttely on auki vielä kahtena tämän heinäkuun sunnuntaina. Tulkaa ihmeessä tutustumaan, sillä näyttely puretaan elokuun alussa. Näytillä on oppikirjoja, kirjoituksia, luokkakuvia, käsitöitä, tilikirjoja, opettajan ja keittäjän päiväkirjoja ja paljon muuta mielenkiintoista. Monet kävijät ovat iloisesti yllättyneet, kun luokkakuvasta ovat löytyneet tutut kasvot. 

Eilen, sunnuntaina, oli kotakahvion lisäksi Suvi-vesiensuojelutapahtuma, jossa sai tutustua tämänhetkiseen suojelu- ja parannustoimintaan meille niin rakkaan Kukkian alueella. Illalla vielä kokoonnuttiin perinteiseen kesäkirkkoon. Janne Vesto piti saarnan rakkauden kaksoiskäskystä. Sanankuulijoita oli tällä kertaa yli kaksikymmentä. 

Suosituksi on tullut myös Maire Seppälän vetämä kudontapiiri, joka on kokoontunut kahvikatoksessa useana tiistaina. Sinne voi tulla kutimen kanssa tai ilman. Maire ilmoittaa kokoontumisista kylän WA-ryhmän kautta.

Seuraava suurempi tapahtuma onkin sitten 29.7., jolloin on tarkoitus kunnostaa talkoilla Kodan katto ja maalata kahvikatoksen pylväät. Tervetuloa mukaan.

Teksti Tuomo Kuitunen, kuva Marja-Leena Ruuhi

sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Koulunäyttely

 


Tänään avattiin vanhassa Ruuttakopissa kouluaiheinen näyttely. Paikalla avajaisissa oli kolmisenkymmentä henkilöä. Nostimme maljan vanhalle koululle ja uudelle näyttelylle, sen tekijöille ja suunnittelijoille. Sen jälkeen kukin sai rauhassa tutustua näyttelyesineisiin tai muistella tuttujen kanssa kouluaikaansa. 

Näyttelyssä on esineitä koko Padankosken koulun toiminta-ajalta vuodesta 1891 vuoteen 1966, jolloin koulu lakkautettiin oppilasmäärän laskettua sallitun rajan alapuolelle. Vanhimmat kirjat lasivitriinissä ovat 1890-luvulta eli siltä ajalta, kun koulu aloitti toimintansa Salimäen pirtissä. Toisella puolella tilaa on sitten rivi 1950-luvun kirjoja, jotka olivat monelle näyttelyvieraalle tuttuja. Vanhat kuvataulut ovat seinillä kertomassa opetuksen havainnollistamisesta ja pöydälle oli aseteltu sekä keittolan että luokan päiväkirjoja, joista saattaa katsoa, mitä minäkin päivänä kouluruokana oli tai mitä oli opetettu esimerkiksi talvella 1956 maantiedossa. Silloin jokainen pidetty tunti kirjattiin päiväkirjaa aiheineen.


Näyttelytilan nurkkapöydällä on kansiollinen luokkakuvia, joista voi etsiä tuttuja tai kirjata muistamiaan oppilaita. Se herätti paljon huomiota ja mielenkiintoa. Keskellä tilaa on lasivitriinissä lasten kirjoitusvihkoja, joista saattoi ihailla, kuinka kauniilla käsialalla 50-luvun lapset kirjoittivat aineensa. Nykyäänhän kouluissa ei enää opeteta kaunokirjoitusta. Silloin se oli yksi tärkeimmistä taidoista. Niin aika muuttuu. 


Myös pulpetit ovat muuttuneet. Kahdenistuttava pulpetti taitaisi olla auttamatta liian pieni nykylapsille. Tosin näyttelyyn saatu pulpetti oli tarkoitettu aivan pienimmille, monelle kuitenkin tuttu.


Näyttely on auki heinäkuun sunnuntaisin puolilta päivin neljään iltapäivällä. Silloin joku meistä on Ruuttakopilla avaamassa oven innokkaille tutkijoille ja kertomassa koulun historiasta. Tervetuloa silloin tutustumaan entisaikaan!

Näyttelyyn tutustumisen jälkeen voi käydä kahvilla Kotakahviossa tai pulahtaa vilvoittelemaan Pirttilahden raikkaaseen veteen. Siellä ne entisajan ihmisetkin kävivät uimassa.