sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

Koulunäyttely

 


Tänään avattiin vanhassa Ruuttakopissa kouluaiheinen näyttely. Paikalla avajaisissa oli kolmisenkymmentä henkilöä. Nostimme maljan vanhalle koululle ja uudelle näyttelylle, sen tekijöille ja suunnittelijoille. Sen jälkeen kukin sai rauhassa tutustua näyttelyesineisiin tai muistella tuttujen kanssa kouluaikaansa. 

Näyttelyssä on esineitä koko Padankosken koulun toiminta-ajalta vuodesta 1891 vuoteen 1966, jolloin koulu lakkautettiin oppilasmäärän laskettua sallitun rajan alapuolelle. Vanhimmat kirjat lasivitriinissä ovat 1890-luvulta eli siltä ajalta, kun koulu aloitti toimintansa Salimäen pirtissä. Toisella puolella tilaa on sitten rivi 1950-luvun kirjoja, jotka olivat monelle näyttelyvieraalle tuttuja. Vanhat kuvataulut ovat seinillä kertomassa opetuksen havainnollistamisesta ja pöydälle oli aseteltu sekä keittolan että luokan päiväkirjoja, joista saattaa katsoa, mitä minäkin päivänä kouluruokana oli tai mitä oli opetettu esimerkiksi talvella 1956 maantiedossa. Silloin jokainen pidetty tunti kirjattiin päiväkirjaa aiheineen.


Näyttelytilan nurkkapöydällä on kansiollinen luokkakuvia, joista voi etsiä tuttuja tai kirjata muistamiaan oppilaita. Se herätti paljon huomiota ja mielenkiintoa. Keskellä tilaa on lasivitriinissä lasten kirjoitusvihkoja, joista saattoi ihailla, kuinka kauniilla käsialalla 50-luvun lapset kirjoittivat aineensa. Nykyäänhän kouluissa ei enää opeteta kaunokirjoitusta. Silloin se oli yksi tärkeimmistä taidoista. Niin aika muuttuu. 


Myös pulpetit ovat muuttuneet. Kahdenistuttava pulpetti taitaisi olla auttamatta liian pieni nykylapsille. Tosin näyttelyyn saatu pulpetti oli tarkoitettu aivan pienimmille, monelle kuitenkin tuttu.


Näyttely on auki heinäkuun sunnuntaisin puolilta päivin neljään iltapäivällä. Silloin joku meistä on Ruuttakopilla avaamassa oven innokkaille tutkijoille ja kertomassa koulun historiasta. Tervetuloa silloin tutustumaan entisaikaan!

Näyttelyyn tutustumisen jälkeen voi käydä kahvilla Kotakahviossa tai pulahtaa vilvoittelemaan Pirttilahden raikkaaseen veteen. Siellä ne entisajan ihmisetkin kävivät uimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti