keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Kukkakävely

 Perinteinen kukkakävely suuntautui tänä kesänä Haikanmaalle. Alue kuuluu Padankosken kylään. Tarkoitus oli tutustua lehtometsiin ja niiden kasvillisuuteen. Matkaan lähti ja matkan varrelta liittyi jonon jatkoksi yhteensä 17 henkeä. Autot jätettiin Haikanvuoren kääntöpaikalle ja siitä lähdettiin kävelemään noin kolmen kilometrin lenkkiä, jonka alkumatkasta tarkastimme varovasti, kuinka kalasääski istui pesässään Kertunkarilla.

Tämän vuoden kasviksi oli valittu raita. Sitä yritimme tähytä koko reitin ajan, mutta kaikkialla oli vain lehmusta puina ja pensaina kattavana tiheikkönä kuusten alla. Raita löytyi vasta autojen vierestä, kun olimme lopettelemassa retkeä. Kas kun emme sitä heti huomanneet.

Tutustuimme lehmuksen lisäksi pensaista koiranheiteen, lehtokuusamaan ja vaahteraan. Kukista huomion saivat pohjolan orkideat maariankämmekkä, lehtoneidonvaippa ja valkolehdokki. Harvinaisemmista ruohokasveista varsinkin syyläjuuri ja jänönsalaatti sattuivat silmiin matkan varrelta. Lehdon heinistä opeteltiin tuntemaan tesma ja lehtoluste.

Kiersimme myös pienen lehtojensuojelualueen ja sillä sijaitsevan Padankosken kalkkilouhoksen. Se on tosin paljon pienempi kuin Kuohijoen vastaava, mutta selvä louhos metsästä kuitenkin löytyi ja sen ympäriltä samoja kasveja ja sammalia kuin Kuohijoenkin puolelta. Onko sieltä koskaan kalkkia louhittu, sitä ei kukaan tiennyt.

Retken jälkeen palasimme Padankodalle kahville. Sää suosi eikä hyttysetkään tehneet kovin kiusaa, punkeista puhumattakaan. Kuun alkupuolella olisi niitä ollut huomattavasti enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti