lauantai 24. elokuuta 2024

Kesän viimeiset talkoot

 


Luonnon voima on suuri. Se taas huomattiin kesän viimeisissä talkoissa. Ranta oli kuin viidakko, vaikka se viime vuonna oli raivattu avoimeksi. Nyt taas kerran poistettiin kaikki taimet rantatörmältä ja veneiden välistä. Kiskottiin juurineen ylös ja tasattiin maa sen jälkeen. Suurimmat piti kaivaa lapiolla ylös, ettei jäänyt teräväsärmäisiä juurakoita kasvattamaan uusia versoja.


Sillä aikaa kun toiset kaivoivat rantasoraa, niin toiset kunnostivat kahvion kalusteita. Penkit ja pöydät saivat ruskean puuöljyn pintaansa ja näyttivät sen jälkeen kuin uusilta. Pienellä rahalla ja vaivalla saadaan hienoa jälkeä ja kalusteille lisää ikää. Lopuksi sama porukka öljysi vielä puutarhakeinunkin ja varmaan olisi mennyt vielä katoksen lattiakin, mutta silloin öljy loppui ja se täytyi jättää seuraavaan kertaan eli ensi kesään.

                  

Talkoiden toinen pääkohde kalusteiden saneerauksen lisäksi oli uimarannan vessarakennuksen saneeraus ja osin uusiminen. Ensin raivattiin ympäristö puhtaaksi kaikesta suuremmasta kasvillisuudesta ja kaivettiin rakennus esiin. Sitten tarkastettiin toimivatko kompostoivat vessat edelleen ja kun todettiin niiden olevan kunnossa, nostettiin koko rakennusta ylemmäksi irti maasta, suoristettiin ja aseteltiin kaikin puolin vaakatasoon. Samalla toiset keikkuivat rakennuksen katolla ja asensivat sinne uuden päällysteen. Kattopellit ruuvattiin lautoihin ja uudet reunalaudat ruoteiden päihin. Näin saatiin rakennus näyttämään kuin uudelta. Vielä kun se maalataan punamullalla ja nurkat valkoisella, niin se kelpaa taas seuraavat parikymmentä vuotta. Kun toiset ahersivat vessarakennuksen kimpussa, tekivät toiset vielä yhden ilmoitustaulun, joka sijoitetaan aikanaan Ruljan kylää varten heidän jätekatoksensa yhteyteen.


Näin kuudessa tunnissa 12 ahertajaa ehti saada paljon aikaan. Siinä samalla nautittiin vielä maittavat kahvitkin leivonnaisineen, puhumattakaan niistä hersyvän hauskoista jutuista ja muisteluksista. Niistähän hyvät talkoot muodostuvat ja niitä muistellaan hymy suupielessä vielä seuraavalla viikollakin. Kiitos kaikille yhteisestä hetkestä, niin tavaran hankkijoille, kahvittajille kuin työntekijöillekin. Yhteistyössä on voimamme!


Teksti ja kuvat Tuomo Kuitunen

sunnuntai 4. elokuuta 2024

Niittotalkoot


Lauantaina 3.8. niitettiin vesikasvillisuutta Pirttilahdella. Tämä alkaa olla jo perinne. Vuosittain tai joka toinen vuosi on lahtea avattu näin elokuussa. Esa on organisoinut leikkuun ja muut venekunnittain keränneet niitetyn kasvillisuuden veneisiin. Sitten lasti on soudettu uimarantaan ja nosteltu traktorin kyytiin pois kuljetettavaksi. Näin on puhdistettu lahtea liiasta kasvillisuudesta.

Aikoinaan lahti pysyi avoimena, kun liikennettä oli enemmän ja vesi puhtaampaa. Silloin varsinkin uitot avasivat väylän Ritosalmeen ja siitä Leppänälle. Kun liikenne väheni ja kylän läpi virtaava joki toi lahteen humusta, niin kasvillisuus röyhähti massamaiseen kasvuun. Koronlahti on jo kasvanut laajalta alueelta umpeen. Myös muissa lahdissa ruo'on, kaislan ja järvikortteen määrä on lisääntynyt runsaasti. Ennen avoimella alueella peittää pinnan nyt lumpeen ja ulpukan laajat lehtilaikut ja niiden välissä olevat palpakkokasvustot. Pinnan alla kasvavat ahvenvidat. Kaikki nämä ovat yleisiä ja tavallisia kasveja tällaisilla järvillä, mutta lahden mataluus ja mutapohja antavat niille nykyään mahdollisuuden kasvaa kohtuuttomasti. Siksi niiden määrää on vähennettävä ja niittäminen on oikeastaan ainoa keino tähän.

Nyt lahti on taas avoin niin soutelijoille kuin kalastajillekin. Kiitos teille kaikille mukana olleille: niittäjille, venekunnille, traktorinkuljettajille, talkootarjoamisten tekijöille ja muille mukana olleille, olette tehneet hienoa työtä taas kerran kylän yhteiseksi hyväksi.


Teksti Tuomo Kuitunen
Kuvat Leena Koivuniemi