sunnuntai 4. elokuuta 2024

Niittotalkoot


Lauantaina 3.8. niitettiin vesikasvillisuutta Pirttilahdella. Tämä alkaa olla jo perinne. Vuosittain tai joka toinen vuosi on lahtea avattu näin elokuussa. Esa on organisoinut leikkuun ja muut venekunnittain keränneet niitetyn kasvillisuuden veneisiin. Sitten lasti on soudettu uimarantaan ja nosteltu traktorin kyytiin pois kuljetettavaksi. Näin on puhdistettu lahtea liiasta kasvillisuudesta.

Aikoinaan lahti pysyi avoimena, kun liikennettä oli enemmän ja vesi puhtaampaa. Silloin varsinkin uitot avasivat väylän Ritosalmeen ja siitä Leppänälle. Kun liikenne väheni ja kylän läpi virtaava joki toi lahteen humusta, niin kasvillisuus röyhähti massamaiseen kasvuun. Koronlahti on jo kasvanut laajalta alueelta umpeen. Myös muissa lahdissa ruo'on, kaislan ja järvikortteen määrä on lisääntynyt runsaasti. Ennen avoimella alueella peittää pinnan nyt lumpeen ja ulpukan laajat lehtilaikut ja niiden välissä olevat palpakkokasvustot. Pinnan alla kasvavat ahvenvidat. Kaikki nämä ovat yleisiä ja tavallisia kasveja tällaisilla järvillä, mutta lahden mataluus ja mutapohja antavat niille nykyään mahdollisuuden kasvaa kohtuuttomasti. Siksi niiden määrää on vähennettävä ja niittäminen on oikeastaan ainoa keino tähän.

Nyt lahti on taas avoin niin soutelijoille kuin kalastajillekin. Kiitos teille kaikille mukana olleille: niittäjille, venekunnille, traktorinkuljettajille, talkootarjoamisten tekijöille ja muille mukana olleille, olette tehneet hienoa työtä taas kerran kylän yhteiseksi hyväksi.


Teksti Tuomo Kuitunen
Kuvat Leena Koivuniemi



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti