maanantai 29. toukokuuta 2023

3.3. Rautakausi


Kirjassa mainitaan (s. 27), ettei kylän alueelta ole löydetty rautakautista esineistöä ja siksi ei tiedetä myöskään, onko täällä ollut silloin asutusta tai onko täällä liikkunut erämiehiä. 

Keväällä 2023 Elina ja Ari Mäkinen tekivät etsintöjä metallinpaljastimen kanssa Hirvivuoren maastossa. Luvan tutkimuksiin he olivat saaneet maanomistajalta. Yllättäen vuoren ja läheisen Hirvijärven väliseltä alueelta he löysivät kuvan mukaisen rautaesineen. Kuvan löydöstä he lähettivät museovirastoon, josta tuli alustava arvio löydöstä. Esine on nuolen kärki ja sen muoto kertoo sen olevan mahdollisesti peräisin varhaisrautakaudelta. Löytö on nyt lähtenyt tarkempaan tutkimukseen, jotta sen ajoitus saadaan varmennettua. Vielä ei siis voida sanoa varmuudella, että nuolenkärki olisi rautakaudelta, mutta teksti korjataan siinä vaiheessa, kun varmennus museovirastolta saadaan.

Varhaisrautakausi ajoittuu ajanlaskun molemmin puolin (n. 500 eKr – 400 jKr). Kirjan tekstissä kerrotaan, että rautakausi alkoi Suomessa vasta ajanlaskun alun aikoihin, joten tämä löytö olisi tuossa mainitun ajanjakson loppupuolelta. Mikäli näin on, niin löytö on kylän kannalta merkittävä, sillä se kertoo, että alueella on silloin liikkunut erämiehiä, ja he ovat mahdollisesti myös rakentaneet tänne erämajoja tai kalasaunoja. Tuo aika ei siis olisi kylän asutuksen kannalta ollut tyhjä.

Hieman harmillista asiassa kuitenkin on se, että löytö on kymmenkunta metriä nykyisen kylänrajan toisella puolella eli Kyynärön kylällä. Olettaa kuitenkin voi, että nuolen ampunut metsästäjä on liikkunut nykyisistä rajoista piittaamatta Hirvivuoren ja -järven välisellä alueella. Paikalla on myös noin kolme metriä halkaisijaltaan oleva pyöreä painanne, joka saattaa olla entisaikainen pyydyskuoppa. Tätä kuitenkin on melko vaikea todentaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti