sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Ruuttakopin kunnostus


Lähes joka kylässä toimi ennen vapaapalokunta (VPK), joka säilytti sammutuskalustoa ruuttakopissa.  Nykyään nuo rakennukset rapistuvat käyttämättöminä ja kalusto ruostuu. Padankosken Ruuttakoppi sijaitsee Rontikontien alkupäässä jätelavan läheisyydessä. Jo pitkään on kyläyhdistyksessä ollut puhetta kopin kunnostamisesta ja kaluston pelastamisesta. Esa Vuorisen aloitteesta se nyt vihdoin on saatettu alulle.


Kesällä jo kokoonnuttiin suoristamaan koppia ja katsastamaan sen sisältöä. Kopista löytyi kaksi ruiskua, kasa käpertynyttä letkua, suuri määrä penkin aluspukkeja ja paljon sekalaista rojua. Nyt kannettiin kaikki ulos, että lattia saataisiin pestyä ja vuosikymmenten pöly ja lika lakaistua ulos. Samalla huomattiin, että koppi kaipaa myös ulkopuolista ehostamista: seinät ovat kauhtuneet, katto vuotaa parista paikasta ja nurkkalaudat kaipaavat maalia. Niihin päätettiin puuttua ensi kesänä.


Harjat heiluivat, vesi puhdisti ja Ruuttakoppi sai sisältä aivan uuden ilmeen. 


Samalla muisteltiin niitä aikoja, jolloin VPK vielä toimi ja kopin ympäristö oli nuorison ja varttuneempienkin kyläläisten kokoontumispaikka. Nastat ja nitojanniitit oven kummallakin puolella seinässä kertoivat tapahtumien ilmoituksista, tiedotteista ja uutisista, joita kyläläiset kävivät katsomassa. Tiellä järjestetiin köydenvetoa, pellon ympäri kulki juoksureitti ja kopista löytynyt vanha kiekko kertoi, että urheilua harrastettiin enemmänkin kylän nuorten keskuudessa. Muistettiinpa sekin, että vastapäätä koppia toimi myös kioski, josta saattoi ostaa virvokkeita ja makeisia. Silloin kylässä oli vielä satoja asukkaita.


Tämän jälkeen Ruuttakoppi saa odotella ensi kesää, uutta ilmettä ja uutta käyttöä. Mitä se sitten onkin, sitä pohdittiin syyskokouksessa Padankodalla? Tästä sitten myöhemmin, kun uusi toimintavuosi alkaa.


Valmista tuli, Ruuttakopin lattia kiiltää, vaikka tanssit pistettäisiin pystyyn. Tästä on hyvä jatkaa!


Hyvää syksyä kaikille padankoskelaisille ja muillekin sivuston lukijoille!


Kuvat ja teksti Tuomo Kuitunen
Mustavalkokuva Aune Vuorisen kokoelmista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti