keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Valmista tuli – jatkoa seuraa

Elo-syyskuussa useaan otteeseen ryhdistimme ja kunnostimme vanhaa Ruuttakoppia. Tämä 1900-luvun alkupuoleta peräisin oleva rakennus oli jäänyt käyttämättä, kun kylän VPK-toiminta loppui. Tulipalojen sammutusyksiköt keskitettiin tietyille paikkakunnille eikä pienten asukasluvultaan vähäisten kylien toimintaa enää tarvittu. Pöytäkirjat kertovat, että Padankosken VPK lopetti toimintansa 1950-luvulla. Siitä lähtien VPK:n kalustovaja eli Ruuttakoppi on seissyt käyttämättömänä Rontikontien alkupäässä.

Nyt rakennusta on ulkoapäin suoristettu, kunnostettu ja maalattu. Punamulta siveltiin seiniin syyskuun aikana ja silloin myös kopin katolle pystytettiin viiritanko, johon Esa Vuorinen rakenteli viirin suuntanuolineen ja patasymboleineen.

Seuraavaksi rakennus pitää kunnostaa sisältä ja rakennella siitä pienimuotoinen kylämuseo. Sen olemme päättäneet toteuttaa ensi vuonna. Yksi ajatus on esitellä rakennuksessa kylän taloja valokuvan ja jonkin pienen taloon kuuluvan esineen avulla. Näin haluamme kunnioittaa menneitä sukupolvia ja heidän työtään.

Mikään ei kuitenkaan synny ilman yhteistyötä. Niinpä käännymme kylän entisten ja nykyisten asukkaiden puoleen ja pyydämme apua. Tarvitsemme jonkin kuvan talosta ja sen asukkaista viime vuosisadalta ja lyhyen selvityksen kuvan rakennuksista ja henkilöistä. Samalla jokin talon käytössä ollut pieni esine voisi päätyä museon hyllylle. Yhteistyössä kokoamme vähitellen näkyviin kylän elämän Ruuttakopin olemassaolon ajalta. Esa Vuorinen on koonnut karttakuvan kylän taloista tuolta ajalta. Sitä joudumme täydentämään niiden talojen osalta, jotka kartasta nyt vielä puuttuvat. Työ ei valmistu hetkessä vaan on prosessi, joka vähitellen saadaan valmiiksi.


Pyydänkin lähettämään sopivia kuvia ja tarinoita kylän sähköpostiin (padankoski(at)gmail.com). Ennen niiden julkaisemista annamme tietenkin lähettäjän tarkistaa vielä tietojen oikeellisuuden. Materiaalin voi toimittaa myös kyläyhdistyksen sihteerille Arja Nuuttilalle. Kuvat kopioidaan ja alkuperäiset luovutetaan myöhemmin takaisin. Aikataulullisesti tarkoitus on pitää museon avajaiset ensi kesänä.

Nyt on tämä syksy ja talvi aikaa kaivella muistoja ja albumeja. Toivottavasti saamme kattavan otoksen kylästämme! Toivon, että levitätte tietoa myös niille, jotka eivät aktiivisesti seuraa tätä sivustoa.

Tuomo Kuitunen
Kyläyhdistyksen pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti