sunnuntai 18. elokuuta 2019

Taas on autettu Pirttilahtea


Viime lauantaina Padankoskella taas niitettiin. Vuodesta toiseen maisema avartuu kylän suunnalta Leppänälle. Taisi olla kuudes kerta, kun kokoonnuimme talkoisiin paremman veden, kauniimman maiseman ja väljempien reittien puolesta. Vaikka joka vuosi lahdesta nostetaan tonnikaupalla vesikasvimassaan, tuntuu sitä edelleen riittävän. Kohtuudella on kuitenkin sanottava, että vuodet ovat erilaisia ja sellaista määrää ei enää nouse kuin alkuaikoina.


Nyt vedet ovat kovin matalalla. Turhaan ei olla huolissaan Kukkian veden laadusta. Kun vesi on matalalla, on vettä vähemmän ja kaikenlaiset levä- ja muut kasvikasvustot valtaavaat tehokkaasti vähäiset vesitilat. Jos vesimäärää ei pystytä nostamaan, niin ainoaksi mahdollisuudeksi jää vesikasvien poisto järvestä. Samalla poistuu myös limottunutta leväkasvustoa. Tällöin vesi pääsee virtaamaan vapaammin ja kuljettamaan likaantuneita kerroksia väljemmälle.

Tällä kertaa lahtea niitettiin hyvässä säässä. Tuuli oli hieman liian voimakas ja veneiden paikallaan pitämisessä oli vaikeuksia. Lisäksi tuuli puhalsi ensin väärästä suunnasta ja vei niitetyn kasvimassan lahden kauimmaiseen päähän, josta se sitten veneillä kuljetettiin kasauspaikalle. Iltapäivällä tuuli kääntyi suotuisaksi, mutta se oli jo liian myöhäistä. Kasvillisuutta katkottiin kahdella moottoriveneellä, kasattiin yhdellä ja kuljetettiin kuudella soutuveneellä rantaan. Siellä se nostettiin traktorin kauhalla läjityspaikalle hetkeksi kuivahtamaan ja viedään sitten aikanaan pellolle maatumaan. Kaikkiaan talkoolaisia oli paikalla parikymmentä.

Talkoot eivät ole mitään ilman taukoja. Silloin päästään vaihtamaan kuulumisia ja nauttimaan talkooemännän loihtimia ruokia. Kasvissosekeitto suli suussa ja jauhelihakeitto maistui taivaalliselta fyysisesti raskaan työn lomassa. Nyt työ on taas tältä vuodelta tehty ja talkoolaiset kiittävät Arjaa ja Eliasta hyvistä keitoista. Pirttilahti hohtaa vapaana ja niin kalastajat kuin muutkin soutelijat voivat taas nauttia puhtaan veden välkkeestä. Kiitos kaikille talkoolaisille! Muistattehan ensi perjantain, jolloin kokoonnumme vielä yhteen päättämään tämän EU-hankkeen luoman työntäyteisen talkookesän.


Teksti ja kuvat: Tuomo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti