perjantai 22. tammikuuta 2021

Uusi vuosi


 Elämme jo uuden vuoden tammikuun loppupuolta. Talvi on sellainen kuin sen pitääkin olla lumineen ja pakkasineen. Kyläyhdistyksen toiminta keskittyy enemmän kesäaikaan ja sitä kohti ollaan menossa. Jos tautitilanne antaa mahdollisuuden, niin ensi kesänä on tarkoitus palata vanhaan tuttuun toimintaan kahvioineen ja Hermanninpäivän juhlineen. Jos olemme edelleen kokoontumiskiellossa, niin kyllä me jotain keksimme niin kuin viime kesänäkin.

Syksyn ajan historia-työryhmä teki töitä kootakseen kylän tietoja yhteen. Tämä työ olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten, kun tietäjat olivat vielä joukossamme. Nyt on kohdattu ongelmia juuri tiedon saamisessa. Olen kysellyt ja käynyt haastattelemassa, kirjoittanut muistiin ja valokuvannut, mutta vielä kovin paljon puuttuu. Historiikki-sivuille on kertynyt kyllä yleistä historiaa ja maamme vaiheita kuvaavaa tekstiä, mutta paikallisuus on jäänyt vähiin. Kiitos kuitenkin niille, joilta tietoa on saatu. Nyt olisikin syytä tänä vuonna terästäytyä tällä alalla ja kaivella vanhoja asioita esiin, kuunnella ikääntyneitä ja toimittaa tulos sitten toimikunnalle tietoon. Jos tästä tehdään aikanaan kirja, ei ole tarkoitus vuosikausia odotella.

Olen itse joulun aikaan ja sen jälkeen koonnut kylän synkkää historiaa eli sotien tapahtumia ja seurauksia kokoon. Kun en ole elänyt täällä siihen aikaan, on minun hyvin vaikea saada kirjoitettua kattavaa selvitystä näistä ajoista. Sellaisen olen kuitenkin yrittänyt tehdä ja se on nähtävillä Historiikki-sivulla. Toivoisinkin nyt lukijoita siirtymään sille sivulle ja katsomaan, olenko onnistunut asiassa ollenkaan eli mikä on oikein ja mikä pitää poistaa tai korjata. Tiedot olen kerännyt kirjallisuudesta, Luopioisten aineistopankista ja joistakin haastatteluista. Oletan tietojen pitävän paikkansa, mutta virheitäkin saattaa tulla mukaan.

Seuraavana olisi tarkoitus käydä 1900-luvun nuorten ja varttuneempienkin huvitusten ja hauskanpidon pariin eli mitä tehtiin, kun ei oltu töissä. Siitä luulisi jokaisella silloin eläneellä olevan kokemuksia. Kerotokaa ne meille! Toimikuntaa kuuluvat minun lisäkseni Marja-Leena Ruuhi, Esa Vuorinen, Aimo Aakkula ja Markku Seppälä.

Oikein hyvää vuotta 2021 teille kaikille!

Tuomo Kuitunen 

Kyläyhdistyksen pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti