lauantai 26. elokuuta 2023

Talkoilla syntyy

 

Räystäiden kunnostus on tarkkaa työtä, että saadaan siisti jälki.

Kesän viimeiset talkoot siirtyivät sateen vuoksi elokuulle. Kun katto ei poudalla vuoda eikä sateella sitä voi korjata, niin se on jäänyt tekemättä. Nyt oli sen asian aika. Kota on 23 vuotta vanha ja huopakatolle annetaan elinikää usein n. 25 vuotta, joten oli aika antaa sille lisäaikaa. Niinpä lahonneet kohdat uusittiin oven päältä ja räystäille asennettiin huovan alle räystäspellit, jotka suojaavat katon puurakenteita huovan hapristuessa. Sen kyllä huomasi kattoa korjatessa, että huopa oli haprasta. Ei kovinkaan paljon sitä tarvinnut vääntää, peltiä sen alle asennettaessa, kun se jo alkoi murtua. Jos sitten ensi kesänä katto maalattaisiin ja pienet raot tilkittäisiin, niin katto voisi vielä kymmenen vuotta kestää. Sitten se on kyllä jo syytä uusia.

Kodalla on ikää 23 vuotta ja nyt oli aika korjata katto

Oven päällä oleva pieni katos oli lahonnut eniten ja sen rakenteet piti uusia kokonaan. Vanhasta otettiin mitat ja kovaa kehikkoa apuna käyttäen tehtiin uusi pohja huopakattoa varten. Samalla ajateltiin helpottaa pitkien kävijöiden pääsyä kotaan. Kuinkahan moni on aikojen kuluessa kolauttanut päänsä katoksen etukarmiin? Nyt se poistettiin ja vierailijan on nöyrästi kumarruttava vasta ovesta päästäkseen ja sehän menee samalla kumarruksena kodassa olijoille. Huopaa asennettaessa huomattiin, kuinka valtavasti huovan väri on aikojen kuluessa tummunut. Kun uusi kate tuli uudesta huovasta, on se aivan eri värinen kuin alkuperäinen. No, maali peittää ensi suvena.

Kahvikatos saa väriä

Kun kerran talkoolaisia riitti, niin samalla maalattiin kahvikatoksen pylväät ruskealla puunsuojalla. Nyt ne ihmeesti ryhdistivät katosta ja sopivat hyvin kalusteiden väriin. Jospa ensi kesänä öljyttäisiin myös terassilaudat ja vedettäisiin valkoista väriä räystäslautoihin. Näin se yleensä käy. Kun jotain uudistusta tehdään, niin se poikii toisen työn ja kolmannenkin. Hyvä vaan, että kunnostetaan.

Alkaa näyttää jo hyvältä. Vielä huopa paikoilleen ja valmista tulee. Lauantaipäivä siinä kului pitkälle iltapäivään. Onneksi huolto pelasi. Kiitos Irmalle kahvituksesta ja kattauksesta. Kun aina välillä saa jotain suuhunsa, joutuu työkin paremmin. Kiitos myös innokkaille talkoolaisille. Olimme tehokkaita ja taitavia.

Kesä alkaa olla lopuillaan. Yhdistyksemme toimintakausi on jo useana vuonna keskittynyt pelkästään kesäaikaan. Syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina kyläyhdistyksen hallitus kokoontuu pohtimaan paitsi mennyttä kesää niin myös tulevaa. Jos yhdistyksen jäsenillä on hyviä ideoita koskien ensi kesän toimintaa, niin niistä voisi kertoa nykyisen hallituksen jäsenille. Yhdessä sitten pohdimme, mitkä ovat toteutettavissa ensi kesänä.

Kiitos kaikille toimijoille tämän kauden aikana: kahvion pitäjille, talkoolaisille, koulunäyttelyn rakentajille, kudontakerholaisille ja muille mukana olleille. Ensi kesänä taas touhutaan ja miksei vielä tänä syksynäkin, jos jotain hyviä juttuja tulee mieleen. Ottakaa yhteyttä.  

Terv. Tuomo (yhdistyksen pj.)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti