maanantai 28. marraskuuta 2022

Julkaisutilaisuus

 


Lauantaina 26. marraskuuta 2022 Salimäen vanhaan pirttiin oli kokoontunut liki 60 henkeä juhlistamaan kylän historiasta kertovan kirjan julkistamista. Lähes kahden sadan vuoden ikäinen rakennus otti juhlijat sisäänsä lämmöllä. Tässä pirtissä on tehty kylän historiaa ennenkin. Syksyllä 1891 noin 30 lasta aloitti koulunkäyntinsä täällä. 1930-luvulla perustettiin Lotta-järjestön Padankosken osasto täällä ja lakkautettiin sitten 1940-luvun lopulla. Nyt kaikki tämä ja paljon muuta on koottu kirjan Meilän kylä kansien väliin.

Kirja tehtiin yhteisöllisesti. Tiedon hankinta organisoitiin toimikunnan jäsenten kautta. Kukin keräsi lähialueeltaan tietoa, joka toimitettiin kirjan kirjoittajalle. Kylän talojen arkistot avautuivat ja kylällä heräsi oman suvun ja oman talon historian tutkimisen halu. Sähköpostit kulkivat koneelta koneelle kuljettaen tietoja kirjoitettavaksi ja tarkastettavaksi. Kukin toimikunnassa keskittyi omaan alueeseensa: Marja-Leena Ruuhi oikoluki, tutki tilattoman väen historiaa ja tarkasti rippikirjoja, Markku Seppälä piti meitä maan pinnalla ja tutki talojen syntyä, Aimo Aakkula kertoi loputtomasti juttuja kaupalta, joita hän oli lapsena kuullu, Esa Vuorinen korjaili ja selvitteli meille muille historian koukeroita niin uitolta kuin muistoistakin, Terhi Isosuo piti talouden tasapainossa ja etsi tietoa sanomalehdistä ja arkistoista, Tuomo Kuitunen kirjoitti, tarkastutti muilla ja kirjoitti uudelleen. Vahvan alun kirjalle antoi Matti Koivisto, joka laati talojen sukuluettelot käyttöömme. Näin kirja syntyi.


Juhla aloitettiin Hämäläisten laululla. Sitten toimikunnan puheenjohtaja esitteli kirjan. Hän kertoi syistä, miksi kirjaan valittiin tämänkaltainen rakenne. Alkuluvut taustoittavat kylän syntyä ikään kuin perustana kylälle. Asutusjakso kertoo liki sadan talon historian sukutaulukoineen ja haastatteluineen. Kirjaan on haastateltu kolmattakymmentä talon isäntää, emäntää tai muuta talon sukuun kuuluvaa. He ovat omin sanoin kertoneet nauhalle talonsa historiaa omalla äänellään, murteellaan. Haastattelut on litteroitu sitten kirjaan sellaisenaan. Muistot elävät ja entiset asukkaat nousevat esiin. 


Kuulijoiden ilmeestä näki, että aihe kiinnosti heitä ja se pisti pohtimaan myös omaa historiaa. Kun työn aikana monessa talossa kaivettiin esiin vanhoja asiakirjoja ja valokuvia, niin toivoa sopii, ettei se jää siihen. Kirja kertoo talon historiaa vain hieman raapaisten. Paljon on vielä löytymättä, paljon tallentamatta. Niinpä toive onkin, että harrastus ei lopu kirjan ilmestymiseen, vaan kylän taloissa jatketaan selvityksiä. Kirjan taulukoissa on paljon aukkokohtia, joihin joku voi tietää vastauksen. Toimikunta kokoaa talteen uusia löytöjä, uusia tietoja, korjaa virheellisiä ja julkaisee uutta. Tarkoitus on perustaa tänne kylän sivulle (padankoski.blogspot.com) historiaa käsittelevä osio, johon nämä uudet tai korjatut tiedot kootaan eräänlaiseen aineistopankkiin. Tietoja voi kertoa toimikunnan jäsenille tai lähettää sähköpostilla Kyläyhdistykselle (padankoski@gmail.com).


Puheen jälkeen kuulijoilla oli mahdollisuus ostaa kirja itselleen. Alkoi vilkas kaupankäynti ja keskustelu. Glögi teki kauppansa ja pipareita maisteltiin, juteltiin ja muisteltiin vanhoja. Joku tapasi luokkatoverinsa vuosikymmenien jälkeen, joku toinen rippikoulukaverinsa. Pirtti täyttyi iloisesta puheensorinasta. Kaikki hyvä päättyy kuitenkin aikanaan ja vähitellen pirtin hämärään jäi vain toimikunta miettimään, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kirjasta otettiin 200 kpl painos ja se tuli myytyä saman tien lähes kokonaan. Yksittäisiä kappaleita voi vielä saada muilta myyjiltä kirkolta ja Rautajärveltä. Tarkoitus on ottaa kirjasta toinen painos vuoden alussa kesää varten. Silloin sitä taas saa.


Kiitos kaikille juhlassa mukana olleille. Oli ilo tavata teitä ja kokea yhdessä tämä historiallinen hetki. Toivottavasti nautitte kirjasta ja kerrotte meille toiveenne myös korjausten suhteen, sillä aina tällaisessa uurastamisessa tulee virheitä, jotka voidaan korjata. 

Kiitos Luopioisten säästöpankkisäätiölle, Padankosken kalastusosakaskunnalle ja Pälkäneen kunnalle kirjan julkaisemiseksi saaduista avustuksista,

Kuvat: Leena Koivuniemi, Anne Mäkelä ja Marja-Liisa Kuitunen

Historiatoimikunta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti